Καλώς ήρθατε

στο Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Βασιλική Κωσταρέλλη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Γνωστικό αντικείμενο: "Διατροφική Συμπεριφορά"
Κτίριο Χαροκόπου 89, Γραφείο 2.3
+30 2109549 368
costarv[at]hua[dot]gr

Η Δρ. Βασιλική Κωσταρέλλη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφικής Συμπεριφοράς στο Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Αθήνα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος (2022–2025) και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανθρωποοικολογίας (2019–2025) ενώ την περίοδο αυτή είναι η Πρόεδρος της ΟΜΕΑ του Τμήματος.

Είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και κατέχει Μεταπτυχιακό (MSc) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Διατροφή από το King’s College London, Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1998 έως το 2005 εργάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Λέκτορας και Senior Λέκτορας στη Διατροφή, Υγεία και Άσκηση στα Πανεπιστήμια Leeds, Trinity College και στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών του London South Bank University.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου, τις βιώσιμες δίαιτες, την εγγραμματοσύνης της  υγείας και διατροφής, την παιδική παχυσαρκία, τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής και τη σχέση διατροφής και καρκίνου.

Η Δρ. Κωσταρέλλη έχει συγγράψει περισσότερες από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3.100 αναφορές (citations) και διαθέτει δείκτη h-index 29 (Google Scholar). Είναι κριτής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει, είτε ως επιστημονική υπεύθυνη, κύρια ερευνήτρια ή συνεργάτιδα, σε ερευνητικά έργα που εστιάζουν στη διατροφή και τις βιώσιμες διατροφικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, την επισιτιστική ασφάλεια και τον γραμματισμό υγείας και διατροφής.

https://orcid.org/0000-0002-3863-838X

https://loop.frontiersin.org/people/1160582/overview

 

Λίστα δημοσιεύσεων:

https://www.researchgate.net/profile/Vassiliki-Costarelli?ev=hdr_xprf

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=NUb_DiwAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις:

  • Kazantzidou P., Antonopoulou K., Costarelli V., Papanikolaou G. Environmental factors associated with autism spectrum disorder in Southern Europe: a systematic review (2025) International Journal of Developmental Disabilities, 71 (1), pp. 30 – 40.
  • Michalis A., Panagiotakos D.B., Papadopoulos A., Costarelli V. A qualitative exploration of immigrant’s experiences, practices and feelings about health‐care management, diet quality and food security issues, in Greece (2024) International Journal of Migration, Health and Social Care, 20 (3), pp. 369 – 390.
  • Mourouti N., Michou M., Lionis C., Kalagia P., Ioannidis A.G., Kaloidas M., Costarelli V. An educational intervention to improve health and nutrition literacy in hypertensive patients in Greece (2023) Journal of Education and Health Promotion, 12 (1), pp. 234.
  • Costarelli V., Michou M. Predictors of COVID-19 vaccine hesitancy and prevention practice in Greece (2024) International Journal of Health Promotion and Education, 62 (2), pp. 98 – 113,
  • Costarelli V., Michou M., Svoronou E., Koutava N., Symvoulidou M., Anastasiou K., Abeliotis K. ‘Healthy Children, Healthy Planet’: A pilot school-based educational intervention (2022) Health Education Journal, 81 (2), pp. 183 – 195.
  • Costarelli V., Michou M., Panagiotakos D.B., Lionis C. Parental health literacy and nutrition literacy affect child feeding practices: A cross-sectional study (2022) Nutrition and Health, 28 (1), pp. 59 – 68.
  • Costarelli V., Michou M. Perceived stress negatively affects diet quality and life satisfaction during the COVID-19 lockdown period, in Greece (2023) Nutrition and Food Science, 53 (4), pp. 769 – 780
  • Michalis A., Costarelli V. Food security research in selected Southern European and Eastern Mediterranean countries: a narrative review (2020) Nutrition and Food Science, 51 (4), pp. 690 – 703.
  • Michou M., Panagiotakos D.B., Lionis C., Costarelli V. Socioeconomic inequalities in relation to health and nutrition literacy in Greece (2019) International Journal of Food Sciences and Nutrition, 70 (8), pp. 1007 – 1013.
  • Michou M., Panagiotakos D.B., Lionis C., Costarelli V. Sex and age in relation to health and nutrition literacy levels in a sample of Greek adults (2020) International Journal of Health Promotion and Education, 58 (5), pp. 229 – 241, Cited 6 times.
  • Michou M., Panagiotakos D.B., Lionis C., Costarelli V. Health and nutrition literacy in adults: Links with lifestyle factors and obesity (2020) Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 13 (4), pp. 361 – 370,
  • Michou M., Panagiotakos D.B., Mamalaki E., Yannakoulia M., Costarelli V. Development and validation of the Greek version of the comprehensive parental feeding questionnaire (2019) Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 12 (2), pp. 211 – 221.
  • Abeliotis K., Lasaridi K., Costarelli V., Chroni C. The implications of food waste generation on climate change: The case of Greece (2015) Sustainable Production and Consumption, 3, pp. 8 – 14.
  • Michalis A., Panagiotakos D.B., Costarelli V. Development validation of the Greek version of the adult food security survey module (2021) Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 14 (1), pp. 49 – 56
  • Abeliotis K., Costarelli V., Anagnostopoulos K. The effect of different types of diet on greenhouse gas emissions in Greece (2016) International Journal on Food System Dynamics, 7 (1), pp. 36 – 49.
Μετάβαση στο περιεχόμενο